Općenito o sustavu

Sustav za obaranje industrijske prašine stvaranjem sitnih kapljica vode koje se vežu uz čestice prašine te djelovanjem gravitacije padaju na pod. Sustav VSR Dustex ugrađuje se na presipna mjesta, mjesta utovara, istovara, pražnjenja, punjenja, drobilicama, sitima, klasirerima i sl.

VSR u ponudi ima i mobilni sustav za obaranje industrijske prašine, koji se koristi u slučajevima povremene potrebe za tretiranje prašnjavih područja. Mobilni VSR Dustex uređaj moguće je prenositi pomoću integriranih kotača ili viličarem. U uređaj je ugrađena pumpa koja podiže tlak vode do 16 bara, protok se regulira iglastim ventilom, čestice su veličine od 9 do 60 µm, kut okretanja iznosi 320°, dok je domet do 40 metara.

 

Dijelovi sustava

Prolaskom vode kroz jednokomponentne (voda) ili dvokomponentne (voda + zrak) sapnice, formiraju se kapljice vode finoće između 10 i 50 µm, čime se smanjuje površinska napetost kapljice i omogućava vezanje čestica prašine i vode.

Sustav s dvokomponentnim mlaznicama preporuča se prilikom formiranja guste prašine te kad se ovlaživanje materijala treba svesti na minimum. Sustav s jednokomponentnom mlazicnom uobičajeno se primjenjuje na mjestima koje nije moguće ograditi, tj. utjecaj strujanja zraka je izraženiji te ako je ovlaživanje materijala poželjno.

Radni tlak zraka za dvokomponetne sapnice, koje imaju mogućnost samoispiranja, iznosi 2 – 4 bara, a radni tlak vode 0,5 – 2 bara. Radni tlak vode za jednokomponentnu mlaznicu iznosi 4 – 10 bara. Kako se efekt vezivanja čestica prašina i vode ne bi anulirao, potrebno je mjesta ugradnje izolirati od utjecaja vjetra. Upravljanje sustavom je decentralizirano i vrši se pomoću upravljačkog ormarića.

Primjena sustava

Zbog činjenice da se čestice vode manje od 20 µm ne smrzavaju, sustav VSR Dustex može raditi i u zimskim uvjetima. Kako se voda u cijevima ne bi smrznula, sustav ima automatsko dreniranje vode nakon isključenja.

Prednost sustava VSR Dustex je što se za suzbijanje širenja prašine koriste male količine vode, što, u odnosu na kišu i obične prskalice, ne ovlažuje intenzivno materijal.